Thursday, August 15, 2013

Broker menteri pun dibayar gaji oleh kerajaan.

                                                          Petikan dari Twitter MSO

Kecoh minggu ini kisah seorang Pak Menteri Jalan-Jalan Makan Angin kita melantik anaknya sebagai Pegawai Khas.

Apa nak bisingnya, semua tu sudah tentu dibuat ikut peraturan dan sememangnya itu hak dia selaku Pak Menteri yang dipilih rakyat secara mutlak. Bila dah menang dan berkuasa ini, buatlah apa yang patut dan dan kalau ianya salah sudah tentu tindakan undang-undang atau SPRM akan cepat-cepat buat siasatan dan mendakwanya. Lagipun tidak kedengaran pulak mana-mana NGO yang bersesak-sesak ke balai polis untuk buat report atas tindakan Pak Menteri tersebut.  Jadi kesimpulannya kita anggap tindakan Pak Menteri ini betul dan halal.

Namun apa yang nak disembang disini ialah apa pentingnya Pegawai Khas itu setelah berlambak-lambak kakitangan dan Pegawai-Pegawai Kanan dan PTD yang ada di setiap Kementerian. Sepatutnya pilih dan lantiklah mereka-mereka ini yang sememangnya terdiri dari penjawat Awam yang layak. Selain dari itu pak Menteri juga diperuntukan juga beberapa orang Setiausaha  untuk membenatu tugas-tugas tertentu termasuk politiknya.

Lantikan Pegawai Khas ini sebenarnya tak lebih dari menghalalkan cara iaitu satu pengiktirafan jawatan haram iaitu oarang tengah atau "Broker" kepada jawatan resmi Pegawai khas yang akan memudahkan orang-orang tertentu untuk berhubung secara sulit atau terus dengan Pak Menteri.

Akhir kata, gasak kaulah pak Menteri dan buatlah apa  yang boleh selagi dok menang dalam pilihanraya..........


No comments:

Post a Comment