Monday, May 31, 2010

Rakan Facebook

Hari ini suahati telah mula ada Rakan Facebook. Patut lah Facebook kini menjadi nombor satu laman sembang sosial dunia yang diminati ramai. Semua orang tak kira tua muda, wanita dan lelaki, malah semua peingkat termasuk pemimpin dunia mempunyai laman Facebook tersendiri.

Tak kira apa cara, demi untuk kebaikan sepatutnya kita sokong dan akan menggunakannya.Namun tidak dinafikan setiap ciptaan manusia itu tetap akan ada kelemahan dan kecacatannya tidak seperti ciptaan yang Maha besar Allah swt yang sudah pasti sempurna dan lengkap.

Semoga tool perhubungan baru zaaman ini akan memberi lebih manafaat dan memudahkan kita untuk berhubung pada bila-bila masa dan di mana sahaja kita berada.

Abg Jay : Insyaallah akan senantiasa bersama suahati dengan Facebook.

Sunday, May 30, 2010

Kanan atau Kiri

Kita akan jadi bingung,
Jadi buntu malah tiada akal langsung,
Semua terjadi bila kita tiada pegangan,
Mudah terjadi bila kita sering memburu,
Mencari sesuatu tampa ada matlamat dituju.

Kita tidak banyak pilihan,
Di kanan shariat di kiri pula nafsu,
Yang berat itu selalunya jalan baik,
Yang senang dan suka itu selalunya nafsu,
Apa yang disuka belum tentu ada baiknya,
Apa yang dibenci belum tentu ada pahitnya.

Itulah manusia lemah tampa iman,
Sering didorong nafsu shaitan,
Selalu mengikut kata hati,
Melakukan sesuatu tampa keredhaan,
Membuat keputusan tampa niat,
Lupa hidup ini kerana yang Maha Besar,
Dia yang menentukan segalanya.

Ingatlah manusia,
Bila kita tiba di persimpangan,
Bila kita perlukan jawapan,
Kepadanya kita mesti berserah,
Kepadanya kita mesti mengadu,
Kerana kepadanya akhirnya kita akan kembali.

Nukilan Ati2010.

Friday, May 28, 2010

Malaysia akan Bankrap kerana 'Subsidi'


Penasihat Ekonomi Kerajaan Idris Jala menyatakan Malaysia boleh bankrap kerana banyak menanggung perbelanjaan untuk subsidi kepentingan rakyat.

Yang aku paham bila sebut subsidi sahaja, tentunya baik dan bagus untuk rakyat jelata.kerana ianya merupakan bantuan ataupun kerajaan turut mengeluarkan sedikit perbelanjaan untuk menampung kos-kos tertentu untuk kebjikan rakyat,tak kira gulungan kaya atau miskin.

Bila ada orang kata pemberian subsidi tidak baik atau tidak berguna,akupun terus rasa hairan bin pelik jugak. Memang aku bodoh sikit pasal ekonomi, tetapi dari kerajaan dok perabih duit tak tentu arah buat benda-benda mengarut yang rakyat tidak dapat manafaat secara langsung, baik lagi pemberian subsidi.

Aku kalau jadi Perdana Menteri, semua kemudahan untuk rakyat akan diberi percuma.Kalau nak kenakan bayaran pun, aku akan cadangkan yang paling minima sekali.
Aku tidak akan biarkan kerajaan mencari wang dengan memijak kepala rakyat sendiri. Wang yang ada tidak akan dihabiskan untuk benda-benda yang mengarut yang hanya menguntungkan segelintir kroni sahaja.

Sebenarnya banyak yang boleh dizahirkan disini, tetapi cukup setakat ini sahaja. Yang penting Rakyat mesti didahulukan dan bila rakyat dapat nikmat sebanyak-banyaknay barulah dia akan sokong kerajaan seadanya. Klau tidak jadi macam sekaranglah, yang menyokong sama ramai dengan yang tidak sokong...........

Thursday, May 27, 2010

Untungnya jadi lelaki zaman ini.


Untung sungguh jadi lelaki
Kegagahan dan kekuatannya terbukti sejak dari zaman purba lagi
Lelaki selalunya mendapat simpati dan dipercay
Wanita akan dipersalahkan kalau berlaku putus kasih atau putus tunang
Malah orang akan menyalahkan siisteri bila berlaku perceraiaan
Suaminya tidak dipersalahkan walaupun terbukti berlaku curang
Malah siisteri tetap mahukan suaminya walaupun kasihnya terpaksa dikongsi

lelaki bagai Raja punya takhta dan kuasa
Apatah lagi kalau silelaki itu bergelar suami kepadanya
Apakah maknanya ini;
Lelaki kini keperluan bukan pelindung kepada wanita
Lelaki kini barangan bukan pasangan kepada wanita
Tampa lelaki hati wanita akan jadi sepi dan kosong
Tampa lelaki hidup mereka kurang sempurna
Tampa lelaki satu keaiban kepada wanita.

Untunglah anda menjadi lelaki keperluan wanita.

Friday, May 21, 2010

Sex punca utama pergaduhan pasangan suami isteri



Sex merupakan punca utama berlakunya pergaduhan suami isteri hingga menyebabkan kecederaan dan pembunuhan keatas pasangan. Ini berlaku kerana tuntutan nafsu yang kuat terutamanya oleh pasangan lelaki yang terbukti shahwatnya tetap kuat hingga keusia tua.

berbanding dengan kaum wanita yang kini dibebani dengan tanggungjawab mereka untuk bersama mencari rezeki disamping terpaksa pula mengurus rumah tangga menyebabkan mereka cepat hilang nafsu sex di awal usia perkahwinan.

Selaian dari itu, kebanyakan pasangan suami isteri masa kini tidak mempunyai perbezaan umur dan kebanyakan pasangan mempunyai umur yang sama. Hal ini terjadi kerana selalunya pasangan ini bertemu jodoh dan bercinta semasa berada di kolej atau di tempat pekerjaan yang sama.

Berbeza dengan zaman ibu bapa kita dahulu, mereka kaum bapa selalunya akan memilih pasangan isteri yang berumur 10 tahun lebih muda dan ianya dikatakan lebih ideal sebagai pasangan yang sesuai uantuk semua faktor terutama kepentingan sex.

Selain dari itu, banyak lagi faktor-faktor lain yang menyebabkan berlakunya keganasan rumah tangga ini tetapi masalah yang paling ketara sekali ialah, masalah kewangan, kepuasan sex dan munculnya orang ketiga dalam kehidupan(menemui cinta baru)

Ati: Susahnya nak cari jodoh sekarang ni.......hanya pada Allah kita berserah.

Sunday, May 2, 2010

Shahidan dok guna facebook hentam Radzi dan Azmi Khalid


Shahidan Kassim dt radzi bukan jawatankuasa bahagian kangar dan azmi khalid bukan ketua bhgn pdg besar..mereka sedarkah bagaimana peritnya kami berkerja untuk kuatkan umno,tetiba merika samun macam tu saja..dt razi s/u agung umno patutnya faham perlembagaan umno dimana pemilihan calon mesti didasrkan kepada bhgn dan perhubungan..mudah...2 main lobby presiden..namun jasanya yg besar ialah kalah 5 negeri
Lihat seterusnya..
10 jam yang lalu · Komen · Suka

Sejak akhir-akhir ini, orang politik telah mula beralih arah dari berkempen menggunakan majlis-majlis resmi kepada penggunaan secara aktif terhadap blog dan Facebook.

DatoSeri Shahidan Kassim kini bukan saja menggunakan Facebook untuk berinteraksi dengan penyokongnya malah menggunakan laman ini untuk mengkeritik secara terbuka rakan UMNO yang memrerintah Kerajaan Negeri Perlis.

Beliau dengan menggunakan Facebook ini secara terbuka memperjelaskan perasaan tidak puas hatinya kepada dua musuh teradisinya iatu Dato Radzi Sheikh Ahmad dan Azmi Khalid.

Persengketaan ini telah bermula sejak selepas PRU12 lalu setelah DSSK tidak terpilih memegang semula jawatan MB bagi Negeri Perlis.Sejak dari tarikh itu DSSK telah secara tidak langsung semacam mengistiharkan perang terhadap kedua-dua tokoh politik yang dianggapnya 'recycle'.

Sampai bila keadaan ini akan menjadi reda, tidak dipastikan. Perhubungan UMNO Perlis nampaknya seolah-olah mengambil langkah berdiam diri dan tidak berdaya untuk menghadapi serangan ini kerana DSSK mempunyai penyokong yang setia dan kuat terutama di Bahagian Arau yang diterajui oleh DSSK dan adiknya Dato Ismail Kassim.

Sebagai orang luar dan berkecuali kita hanya boleh tersenyum dan berkata inilah politik.