Wednesday, December 14, 2011

Adakah ini bakal YB baru di Perlis

Fathul Bari Mat Jahaya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Ustaz Fathul Bari Mat Jahaya adalah anak bekas Mufti Perlis, Datuk Mat Jahaya Hussin. Beliau adalah penasihat agama di sebuah pusat perubatan di Kuala Lumpur, Malaysia. Beliau juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda UMNO (ILMU).[1]
Fathul Bari berkelulusan sarjana muda dalam bidang pengajian hadis di Universiti Madinah dan sarjana daripada Universiti Yarmouk, Jordan. Beliau kini belajar peringkat doktor falsafah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) di Kuala Lumpur.

Rasa-rasanya inilah calun yang dicari DSNR untuk calun PRU13 nanti. Sebagai bakal pemimpin yang akan menjadi idola kepada seluruh masyarakat kawasan yang dipimpin, sudah tentu ciri-ciri seperti Fathul Bari ini amat diperlukan dan sesuai dengan zaman ini.

Sepanjang mengenali beliau, memang ana sungguh berminat Fathul Bari atas kepetahan beliau berpidato, menympaikan sesuatu dengan mudah difahami malah beliau hanya menggunakan apa yang terkandung didalam hadis dan Al-Quran untuk merungkaikan sesuatu masalah atau pandangan.

Sebagai orang yang kini ada jawatan didalam barisan kepimpinan tertinggi UMNO, adalah tidak menghairankan sekiranya nama beliau akan terpancut keluar sebagai calun BN dalam PRU13 nanti.

Tentang kawasan mana yang akan beliau mewakilinya, biarlah ianya menjadi teka teki semua pihak. Namun semua sedia maklum, selalunya nama baru seperti ini selalunya akan diletakkan dikawasan paling 'HOT' bagi BN.
 
Kalau bersandarkan kawasan pilihanraya ditempat asal Fathul Bari, Parlimen Arau adalah merupakan kawasan yang sesuai dengannya. Disini ada dua DUN yang kini diwakili PAS yang sudah pasti menjadi buruan BN negeri Perlis. Adakah dia akan diberi missi merampas dua ADUN ini dari PAS? Sama-samalah kita tunggu hari penamaan calun PRU13 nanti.
No comments:

Post a Comment